Trackers: wat zijn trackers of ETF’s?

Indextrackers (of ETF) zijn in korte tijd zeer populair zijn geworden bij tal van kleine beleggers. Er zijn lage kosten verbonden aan trackers, ze zijn makkelijk verhandelbaar, het vergt weinig opvolging en met één tracker kan je direct je portefeuille spreiden.

Lees verder om meer te weten te komen over trackers of ETF’s.

Wat zijn trackers (indextrackers)?

Trackers zijn gekend onder de benamingen ETF (Exchange Traded Funds) of indextracker. Het is een vorm van passief beleggen waarbij je niet de markt tracht te verslaan, maar wel de markt volgt. Trackers volgen een index en worden op de beurs verhandeld. Ze kunnen met andere woorden de hele handelsdag worden aangekocht en verkocht.

Via een tracker beleg je bijvoorbeeld in een index zoals de BEL20, zodat individueel beleggen in verschillende ondernemingen niet meer nodig is. Stijgt de BEL20 met 1%, dan zal ook de tracker stijgen met 1%. Je kan een ETF ook gebruiken om grondstoffen of valuta te tracken. Hierdoor is de aankoop van fysiek goud niet meer nodig.

Trackers kunnen afwijken van hun onderliggende index. Hoe dat komt kan je lezen in het artikel over ‘soorten trackers’.

De meest gekende trackers zijn de grote (wereldwijde) aandelenindexen: Dow Jones, S&P, CAC40, BEL20, … Maar er bestaan ook indexen op grondstoffen, zoals goud of petroleum, of indexen op obligaties.

beleggen in trackers
© Shutterstock – Beleggen in trackers
Enkele voorbeelden van trackers zijn:
  • Lyxor Euro Stoxx50 (De Euro Stoxx50-index bevat de 50 belangrijkste aandelen in de eurozone)
  • Amundi ETF MSCI World EUR
  • iShares MSCI World Inc (aandelen wereldwijd)
  • NASDAQ 100 Trust Shares
  • iShares USD Corporate Bond Inc (obligaties van ondernemingen in dollars)

Trackers verhandelen

Qua werkwijze verloopt het verhandelen zoals een aandeel: trackers staan op de beurs genoteerd als aandelen. Het enige verschil is dat je niet in één aandeel belegt, maar in aandelen van een groep van ondernemingen die zijn opgenomen in de index die de tracker zal volgen.

Nog nooit aanbiedingen gezien van een tracker? Dat is best mogelijk: wanneer er geen Belgische vergunning is mogen ze niet actief gecommercialiseerd worden in België. Ook bankiers zijn er geen fan van omdat het een concurrent is van hun beheerde fondsen.

Warren Buffet heeft ooit gesteld dat de meeste beleggers zich beter richten tot trackers dan het opvolgen van ondernemingen. Met actief beheer tracht men de index te kloppen, maar in realiteit blijkt dat toch zeer moeilijk te zijn.

Trackers zijn ideaal voor onervaren beleggers om kennis te maken met de beurs en vergen ook minder opvolging. Dat wil echter niet zeggen dat je blindelings in een tracker moet investeren: enige kennis blijft vereist.

Een ETF zal ook het risico spreiden (maar is niet risicoloos) en kan gecombineerd worden met opties en futures. Onthou echter wel dat dat er verschillende trackers zijn die eenzelfde index volgen waardoor je je keuze het best kan afwegen volgens een aantal criteria.

Structuur en organisatie van trackers

Een tracker kan gestructureerd zijn zoals een fonds. Vandaar komt ook de naam ETF (Exchange Traded Funds). De oprichting kan gebeuren onder de vorm van een beleggingsvennootschap of van een gemeenschappelijk beleggingsfonds.

Een tracker kan ook opgebouwd zijn als een schuldvordering, ze zijn dus een beetje vergelijkbaar met obligaties. Dit gaat meestal om trackers op grondstoffen zoals olie. Deze trackers volgen de prijs van grondstoffen (individueel of een groep). Zowel banken als gespecialiseerde instellingen kunnen deze uitgeven.



Het verschil tussen trackers en indexfondsen?

Indexfondsen zijn in principe gewone beleggingsfondsen, maar hebben als doel de index zo goed als mogelijk te volgen (zonder actief beheer). Hierdoor zijn de kosten dan ook veel lager dan bij actief beheerde fondsen. De inhoud van een indexfonds is dan precies hetzelfde als de index die ze volgt. Ze beleggen met andere woorden in dezelfde aandelen of obligaties zoals die in de index ook terug te vinden zijn.

Een tracker is vergelijkbaar met een indexfonds: ze tracht ook de index na te bootsen en heeft ook een lage kostenstructuur. Het verschil is dan ook dat trackers op de beurs verhandelbaar zijn. Net zoals aandelen, kan je dus zeer snel en eenvoudig een tracker aankopen.
Het aankopen van fondsen verloopt iets moeizamer en je bent nooit exact zeker aan welke prijs dat zal zijn.

Lees meer over trackers in ons volgend artikel: voordelen en nadelen van trackers


Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect