Beleggen in Bitcoins en andere cryptovaluta.

Bitcoins (en cryptovaluta algemeen) is de trend van het moment. Deze digitale munt kent flink wat volatiliteit en daar liggen kansen. De volatiliteit wordt geweten door het feit dat deze technologie nog in zijn kinderschoenen staat en dat kleine beleggers met hun ‘zwakke handen’ de koers zwaar kunnen doen schommelen. In dit artikel zullen we snel samenvatten wat Bitcoin precies is, en op welke manieren je kan beleggen in bitcoins.

Bitcoins: introductie

Bitcoin werd geïntroduceerd in 2009 door Satoshi Nakamoto (een pseudoniem van een onbekende persoon of groep) en was concreet een van de eerste implementaties van het concept cryptocurrency. Bitcoin is een elektronische munt waarmee je betalingen kan uitvoeren zonder tussenkomst van een bank. Dit decentraal karakter van de elektronische munteenheid spreekt vele mensen aan.

Alle Bitcoin transacties worden bijgehouden in een logboek en wordt gecontroleerd door computers in het netwerk. Deze computers komen van verschillende mensen wereldwijd die samenwerken met elkaar onder het principe van ‘peer-to-peer’ technologie. Valt er een computer weg, dan zullen andere computers de taak overnemen. Dit zorgt er dan ook voor dat Bitcoin kan blijven overleven online.

Dit is in een notendop wat Bitcoin is, maar het is méér dan louter een betaalmiddel: de gehele technologie is interessant en biedt mogelijkheden naar de toekomst toe.

Hoe beleggen in Bitcoin?

Bitcoins
Bitcoins
Bitcoins worden verhandelt op verschillende beurzen, ook gekend als ‘crypto exchanges’. Je kan dus eenvoudig bitcoins kopen op een van die beurzen, of via een tussenpersoon die fungeert als webwinkel. Er circuleren ook fysieke munten, maar dit is eerder een collectors item geworden. Deze bevatten de code van een portemonnee die je in een programma kan inlezen. In die portemonnee zit dan een Bitcoin die je kan besteden.

We overlopen alle mogelijkheden eens zodat je weet hoe je in Bitcoin kan beleggen.

Bitcoins kopen

Bitcoin bestaat dus puur online en om je bitcoins te beheren heb je een portemonnee nodig. Dit is concreet een stukje software waarmee je in staat bent om een uniek Bitcoinadres te genereren. Je kan hier meer uitleg terugvinden over deze portemonnee’s. Het kan dus ook gaan om een app op je Smartphone of je kan ook gebruik maken van een online dienst zodat je op elke computer je saldo kan raadplegen.
Een voorbeeld van zo’n online dienst is blockchain.info: het is de meest gebruiksvriendelijke manier om kennis te maken met Bitcoin.

Bitcoins kopen: Tussenpersoon/Webwinkel

Interesse om bitcoins te kopen? Dan kan je op deze website een handige videohandleiding terugvinden met instructies hoe je snel een portemonnee kan aanmaken en hoe de aankoop van bitcoins verloopt.

Heb je reeds een portemonnee? Dan kan je ook rechtstreeks via onderstaande module het gewenste aantal of bedrag ingeven en op de groene knop klikken om je aankoop te verrichten.

Zo koop je dus het snelst bitcoins aan, het is een leuke manier om bitcoin te leren kennen en er de juiste waarde van in te kunnen schatten.

Bitcoins kopen: Op de beurs

Daarnaast kan je ook rechtstreeks op de handelsbeurs bitcoins kopen en verhandelen. Wil je ze voor langere termijn houden? Dan transfereer je de bitcoins best over naar een persoonlijke wallet. Veiligheid staat centraal bij Bitcoin en je weet immers ook niet wat er met de beurs gaat gebeuren. Zijn ze offline: dan kan je je bitcoins niet meer raadplegen. In een eigen wallet bewaren is dus de veiligste manier.

Wil je actief traden met je bitcoins op de beurs? Dan heb je geen andere keuze dan de Bitcoins ter beschikking te houden op de beurs.

Wij raden de beurs kraken.com aan omwille van de snelheid, support en de moeite die wordt gedaan om hun systeem optimaal te beveiligen. Je zal je wel eenmalig je account moeten verifiêren, maar dat is een proces dat eenvoudig verloopt. Je kan over deze verificatie meer terugvinden op deze pagina.

Bitcoins verhandelen met een CFD

Bitcoins kopen en bewaren is zeker nuttig om inzicht te krijgen in de werking van je belegging, maar je kan grotere resultaten boeken met de CFD methode. Hierbij wordt er gewerkt met een hefboom waarbij je een bedrag betaald van bijvoorbeeld 1 bitcoin, terwijl deze eigenlijk 2 bitcoins vertegenwoordigen: dit betekend in ons voorbeeld dus dubbel zoveel winst als de koers stijgt! Omgekeerd is natuurlijk ook waar: ben je verkeerd met de inschatting, dan ben je ook dubbel zoveel geld kwijt. Denk dus op voorhand goed na over je inzet.

Als je bitcoins koopt, dan kan je alleen speculeren op een koersstijging (‘long’ gaan). Je koopt dus geen bitcoins die je nadien kan uitgeven, maar je speculeert hier enkel op het prijsverloop.
Als je echter werkt via een handelsplatform en via de CFD-methode bitcoins verhandelt, dan kan je ook speculeren op een koersdaling (‘short’ gaan of ‘verkopen’). Lees hier meer over CFD-handel.

Bekijk hier de Bitcoin wisselkoers van het voorbije jaar:

Bitcoin koers

Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect