Investeren in domeinnamen

Het is misschien nog niet bij u opgekomen, maar domeinnamen kunnen een grote waarde hebben. Er zijn vandaag de dag al heel veel domeinnamen geregistreerd, maar met het uitkomen van nieuwere extensies (zoals bijvoorbeeld .eu of .xxx) zijn er misschien opnieuw mogelijkheden.

Kunnen domeinnamen een goede belegging zijn? Men spreekt in ieder geval vaak van ‘virtueel vastgoed’.

Wat is een goede domeinnaam?

Bij domeinnamen dien je op verschillende zaken te letten. Elk van onderstaande zaken kunnen de waarde van een domeinnaam mee bepalen:

  • Leeftijd van de domeinnamen: De leeftijd is belangrijk om diverse redenen: het kan zijn dat mensen hiertoe linken zodat er via de zoekmachines nog bezoekers op afkomen, maar zoekmachines hechten ook iets meer waarde aan oudere domeinnamen.
  • Korte domeinnamen: Korte domeinnamen zijn makkelijker te onthouden waardoor ze ook waardevoller zijn. Zo is er nog steeds veel handel in domeinnamen die bestaan uit drie letters, omdat het toevallig wel eens de afkorting van een bedrijf zou kunnen zijn. Ook zal pizza.nl veel interessanter zijn dan piz-za.nl (om maar iets te noemen).
  • “Top-level domains” (TLD’s): Binnen alle extensies bestaat er een soort hiërarchie; Een .com domeinnaam zal bijvoorbeeld bovenaan staan, omdat het bereik groter is dan een domeinnaam met een .nl extensie. Een .nl domeinnaam is een cTLD (country top level domain).
  • Domeinnamen met simpele woorden: Het gebeurd vaak dat mensen zomaar een url intikken zonder te weten of er een resultaat volgt. Zo zal de domeinnaam wijn.nl een grote waarde zijn voor iemand die bezig is met wijnhandel. De domeinnaam is een eenvoudig om te onthouden.
  • Domeinnamen met voornaam of familienaam: Voornamen zijn ook vrij populair. Jan is een naam die vaak voorkomt, dus een domeinnaam zoals Jan.be zal zeker interesse lokken, en de domeinnaam dus extra waarde meegeven.

Waar kan je domeinnamen registreren?

Domeinnamen zijn heel goedkoop, voor 7 euro kan je al in het bezit zijn van een domeinnaam met een .com extensie. Registreren kan bij Versio.

De waarde van een domeinnaam

domeinnamenHet is altijd moeilijk om in te schatten hoeveel een domeinnaam echt waard is omdat dit hoofdzakelijk afhangt van de interesse van andere partijen. Toch kan een domeinnaam een goede investering zijn, als je bekijkt dat de vandaag de dag nog steeds domeinnamen worden verkocht voor duizenden euro’s. Gezien de lage kost kan een domeinnaam (als je eentje kan vinden die nog vrij is) wel een hoog rendement opleveren. Je hoeft ze immers ook niet onmiddellijk door te verkopen, een geïnteresseerde partij kan later ook nog tevoorschijn komen.

Nood aan inspiratie? Dan kan je eens een kijkje nemen op sedo, een marktplaats waar domeinnamen gekocht en verkocht worden. Je kan ook ‘azen’ op domeinen die uit quarantaine komen. Dit betekend dat de huidige eigenaar vergeten is om zijn domeinnaam te verlengen zodat deze terug beschikbaar wordt om te registreren. Op deze website kan je al een groot overzicht van zulke domeinnamen terugvinden.

Een goede belegging?
Het zou dus best kunnen dat je een goede belegging kan realiseren met het kopen en verkopen van domeinnamen, maar het zal enige creativiteit en opzoekingswerk vereisen. Gezien de lage kostprijs voor het registreren van een domeinnaam, is het alvast een kleine drempel om dit eens uit te proberen.

Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect