Misvattingen over de beurs. Beleggen is niet noodzakelijk voor iedereen weggelegd, maar onderstaande misvattingen liggen soms aan de basis waarom iemand zich niet op de beurs waagt. Nochtans kan je met het nodige onderzoek wel risico’s verkleinen en opportuniteiten leren herkennen.
Er bestaan verschillende manieren om je geld te beleggen, je hoeft dus zeker niet altijd actief te zijn op de beurs. Af en toe het algemene nieuws volgen en voor het aankopen het nodige onderzoek verrichten kan evengoed mooie rendementen opleveren.
Onderstaand een overzicht van enkele misvattingen over de beurs en beleggen.
Ik heb veel geld nodig om te beleggen op de beurs!
Nee, beleggen kan zeker al vanaf 500 euro, maar hou er rekening mee dat je dit geld moet kunnen missen en je bereid moet zijn om dit geld ook te verliezen.
Beleggen is veel te ingewikkeld!
Beleggen vergt best wel enig opvolgwerk, maar er bestaan diverse manieren om eenvoudig te beleggen. Met de nodige voorbereiding kan iedereen leren beleggen. Dankzij het internet is beleggen heel erg toegankelijk voor iedereen. Het is dus een misvatting dat beleggen te moeilijk zou zijn voor “de kleine man”.
Je hoeft ook niet noodzakelijk te beleggen in ingewikkelde producten om winst te maken. Beleg alleen in producten die je zelf ook volledig begrijpt. Je kan best een mooi rendement behalen door slechts in 1 product te beleggen (bijvoorbeeld aandelen).
De beurs kloppen doe je door laag te kopen en hoog te verkopen!
Dat is inderdaad de essentie van het beleggen, maar wist je ook dat de meeste mensen er moeilijk of niet in slagen om de beurs te timen? Velen onder ons zijn ‘kuddelopers’. We zien een koers omhoog gaan en volgen in de veronderstelling dat de beurskoers verder zal blijven stijgen. Net wanneer we gekocht hebben daalt de koers en slaan we in paniek en wordt er uit schrik verkocht. Bij beleggen komt immers veel emotie en angst kijken. Bekijk onderstaande cyclus maar even naar het patroon dat meestal plaatsvindt. Herkenbaar?
Wanneer weet je dat het moment er is om te kopen? Wanneer moet je verkopen? (Fundamentele) analyses kan helpen bij het bepalen van de waarde van een aandeel maar dat wil ook zeggen dat je de nodige voorbereidingen en analyses zelf dient te verrichten. Naast fundamentele analyses kijken ook veel mensen naar de technische analyses om patronen in het koersverloop uit het verleden te ontdekken.
Sparen houdt veel minder risico in!
Sparen is inderdaad veel veiliger, mede dankzij het depositogarantiestelsel waarbij je spaargeld tot 100.000 euro beschermd is. Toch is het aan huidige rentevoeten niet mogelijk om je koopkracht te bewaren. Met de nodige voorbereiding kan je in staat zijn om te beleggen op de beurs, maar hou er ook rekening mee dat het nastreven van een zeer hoog rendement, grotere risico’s met zich zal meebrengen.
Beleggen kost teveel tijd!
Beleggen hoeft niet noodzakelijk veel tijd te kosten. Wie een ‘buy and hold’-strategie toepast koopt zijn effecten om ze gedurende een hele lange periode te bewaren. Zoals je kan vermoeden, kost deze strategie weinig tijd. Het is natuurlijk wel noodzakelijk om je goed voor te bereiden en het nodige opzoekingswerk te verrichten alvorens je een effect koopt.
Mensen die de ‘buy and hold’-strategie toepassen kiezen vaak voor beleggingsfondsen en trackers. Niet alleen wordt op die manier het risico gespreid, het vergt ook minder opvolging. Ook aandelen van gevestigde bedrijven zijn een mogelijkheid.
Mensen die heel actief beleggen op de beurs, kiezen vaker voor afgeleide producten zoals opties, turbo’s en sprinters. Dit zijn producten met een hefboomwerking. Niet alleen is het risico groter bij dit type beleggingen, het zal ook meer opvolging vergen.
Beleggen is eenvoudig tegenwoordig!
Iedereen kan met de nodige research leren beleggen, maar stellen dat het eenvoudig is, is ook een misvatting. Je kan er voor kiezen om analisten te volgen, maar deze aanpak is kortzinnig en ook analisten kunnen zich vergissen.
Je kan beleggen in een beleggingsfonds, maar ook hier ben je afhankelijk van beheerders die beslissingen moeten maken. De meeste beleggingsfondsen kloppen de markt niet, soms kan je beter investeren in een tracker die een specifieke index volgt.
Ook trackers houden risico’s in, en moet je opvolgen. Indien het sentiment wijzigt, dan kan ook een tracker er voor zorgen dat je verlies maakt.
Beleggen is gokken, ik kan beter het casino bezoeken!
Bij het geld beleggen ben je nooit op voorhand zeker of je investering iets zal opleveren. Dat is bij gokken ook zo. Alleen is het de bedoeling bij het beleggen om een “gok” te maken na het uitvoeren van een analyse. Het is een misvatting als je denkt dat beleggers alleen maar gokken: zij baseren zich op meerdere zaken alvorens te besluiten een investering te verrichten. Voorbeelden zijn: fundamentele analyses, het bestuur van een onderneming, activiteit van een bedrijf, groeiprognoses van het bedrijf, korte en langetermijn vooruitzichten, …
Sommige beleggers hanteren hiervoor technische analyses, anderen richten zich op fundamentele analyses. Beide combineren is ook mogelijk. Met de beurs weet je het nooit op voorhand, je moet dan ook met veel zaken rekening houden.
Als mijn broker failliet gaat verlies ik alles!
Dat is niet het geval! Een handelsbroker zoals Binck of Lynx treedt op als tussenpersoon op de beurs. Op hun platform geef je via internet een koop- of verkooporder in. De eigenaar van de effecten (aandelen, obligaties, …) is niet de broker, maar dat ben jijzelf.
Er wordt een digitale administratie bijgehouden door een Clearing organisatie: zij houden bij welke aandelen een belegger bezit. Op die manier kan er steeds een overdracht van de effecten gebeuren indien je wil (of moet) veranderen van broker.