Traden? Bekijk eerst deze tips!

Succesvolle traders volgen regels omdat ze weten dat het werkt. Sommige regels zijn op persoonlijke maat, andere regels daarentegen kan je toepassing op quasi alle beleggingen. Ongeveer 90% van de traders verliest geld in plaats van te verdienen, dat zijn cijfers die circuleren bij traders. Het enige dat je hieruit moet leren is om zelf ook eigen regeltjes op te stellen en te volgen. Traden lijkt als een eenvoudige job als je de grafieken achteraf ziet, maar vergis je hier niet in!

Wapen je tegen verliezen en bekijk onderstaande tips en regeltjes om zelf ook toe te passen bij het traden.

Discipline: Maak een strategie, en volg deze ook!

De beurs heeft eindeloze mogelijkheden, maar biedt ook veel gevaren om je geld te verliezen. Simpelweg gaan beleggen en geld maken zit er meestal niet in! Maak daarom steeds een strategie en volg deze dan ook zelf! Denk na over de motivatie waarom je bepaalde aandelen wilt kopen (of eender welke positie wilt innemen op de beurs). Analyseer deze voldoende zodat je geen ‘gok’ neemt met een bepaalde belegging.

Maak regels, volg ze tot in detail, test ze uit, en indien nodig: pas ze aan. Vermijd ‘gokken’ op de beurs.

Geld beheren: analyseer je eigen mogelijkheden.

Stap niet zomaar in een belegging zonder te weten hoeveel van je vermogen je net heb geïnvesteerd. Enkel op die manier kan je nagaan hoeveel risico je kan nemen zonder er zware gevolgen aan over te houden. Sommige traders berekenen voor een positie het risico dat eraan vast hangt: zowel bij winst als verlies.

Net zoals je een huishoudbudget opmaakt doe je dit ook voor je gehele vermogen. Som op waar al je geld in geïnvesteerd is, het bedrag op je spaarboekje, gelden die vast zitten voor bepaalde tijd of waar je direct toegang tot hebt. Doe dit niet alleen voor je vermogen, maar ook voor je trading accounts: Weet hoeveel geld je in euro’s of dollars hebt alvorens je een positie inneemt op de beurs en wat het risico is dat er aan kan vasthangen: wees altijd bereid je investering te verliezen bij het beleggen.

Risk Management is een belangrijk onderdeel bij het beleggen.

Schrap “hopen” uit je woordenboek.

crashTraden door snel een positie in te nemen en te hopen dat het goed uitpakt is geen strategie. Als een trade tegenvalt, hou niet vast aan hoop dat het ooit wel rendabel zal zijn: traden gaat om op relatief korte termijn winst te maken zodat je steeds geld ter beschikking hebt. Bepaal op voorhand een grens waar je zal uitstappen als een trade niet winstgevend blijkt te zijn.

Als een trade tegenvalt dan kan het jaren duren alvorens deze rendabel wordt. Als je intussen een nieuwe investering wil doen, dan zal je verplicht zijn extra geld te storten in je account en ook dat geld te riskeren.

Stap tijdig uit een trade als deze uiteindelijk niet het gewenste resultaat oplevert.

Geen emoties.

Een van de gevaarlijkste zaken bij het traden zijn je emoties, zeker als je net begint. Vandaar dat men zegt: Beleg enkel wat je bereid bent om te verliezen. Het gevoel dat je krijgt bij het traden is onbeschrijfbaar, maar het laat je veel domme dingen doen zoals uitstappen uit een trade terwijl dat eigenlijk niet hoeft.

Emoties werk je niet meteen weg. Leer daarom alleen beleggen met gratis Demo’s en wanneer je voor echt geld begint te traden: start met kleine bedragen. Probeer voor jezelf regeltjes te maken zodat je emoties sneller opzij kan zetten tijdens het traden.

Leer emoties te neutraliseren tijdens het traden. Lukt het niet? Blijf dan weg van risicovolle beleggingen.

Meten is weten!

Succesvolle traders weten waarin ze beleggen, hoeveel ze beleggen en wat het hen heeft opgebracht of verloren. Hou al je trades bij zodat je je eigen evolutie kan opvolgen. Daar houdt het ook niet op: als je een trade uiteindelijk niet hebt gedaan (omwille van je eigen analyse) noteer deze ook: zo kan je nagaan of je trades hebt gemist en opnieuw analyseren wat er is fout gegaan bij het opmaken van je strategie en analyse.

Groeien als trader kan alleen als je jezelf leert analyseren.

Aanpassen waar nodig

Een strategie vinden die werkt wordt niet gevonden op 1-2-3. Elke trader (hoe succesvol deze ook is) heeft geld verloren als hij heeft belegd. De slimme trader hebben echter geleerd uit hun fouten en regels opgesteld die werken voor hen. Doe dit zelf ook en je hebt een eerste belangrijke stap gezet.

Pas je regels aan als je merkt dat ze niet werken, volg alles nauwgezet op en hou steeds in gedachten dat elke trade risico inhoudt!

Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect