Welke kosten zijn er bij het beleggen in aandelen?

Wil je handelen in aandelen, dan zal je rekening moeten houden met bepaalde kosten en belastingen. Ze zijn belangrijk om rekening mee te houden omdat ze mede het rendement van je belegging bepalen. Hieronder volgt een klein overzicht van kosten waarmee je rekening dient te houden.

Belastingen: roerende voorheffing

Wie aandelen gekocht heeft met een effectenrekening, kan daarop ook een dividend uitgekeerd krijgen. Een dividenduitkering is een deel van de winst van de onderneming die je als aandeelhouder ontvangt.
Op dit dividend wordt 25% roerende voorheffing ingehouden in België. Ontvang je dividenden uit het buitenland, dan is het mogelijk dat daar twee keer belastingen wordt op geheven: eenmaal in het land van herkomst en de andere maal in België.

Belastingen op meerwaarden

Wie aandelen koopt en ze lang houdt hoeft zich geen zorgen te maken als deze aandelen uiteindelijk weer verkocht worden. De verkoop van aandelen is in dat geval belastingvrij.

Nieuw sinds 2016 is echter de speculatietaks. Aandelen die binnen de 6 maanden opnieuw verkocht worden en waarop een meerwaarde behaald werd, zijn onderhevig aan een speculatietaks van 33%. De verkoop van de aandelen op korte termijn worden geacht een speculatief karakter hebben.

Andere uitzonderingen zijn de interne meerwaarden of meerwaarden die je realiseert als professioneel trader, deze behoren dan tot de beroepsinkomsten.

Beurstaks

Bestaande aandelen kopen of verkopen zijn onderworpen aan een beurstaks van 0,25%. Koop je met andere woorden voor 10.000 euro aandelen, dan betaal je hierop 25 euro aan beurstaks. Dit tarief is voor alle instanties gelijk, ongeacht of het gaat om een bank of beursvennootschap. De betaling van de beurstaks gebeurd automatisch via de bank en is geplafonneerd tot 740 euro.

TIP: als je je inschrijft op nieuwe aandelen (primaire markt) dan moet je geen beurstaks betalen. Nieuwe aandelen worden niet direct verhandeld op de beurs maar eerst krijgen de beleggers (tijdens de inschrijvingsperiode) de mogelijkheid om in te schrijven op deze nieuwe aandelen.

Kosten van het beheren van aandelen

Het makelaarsloon

Als je aandelen koopt of verkoopt dan zal de tussenpersoon waarvan je gebruik maakt bijkomende kosten aanrekenen. Deze kunnen verschillen van instelling tot instelling en men noemt deze het makelaarsloon of commissieloon.

TIP: Bekijk of voorhand welke kosten een instelling of beursvennootschap aanrekent per transactie en vergelijk deze. Meestal loont het de moeite waard en kan je er al gauw enkele honderden euro’s op besparen.

Het bewaarloon

Aandelen kunnen alleen nog voorkomen in elektronische vorm, en dus niet meer op papier. De bank waarvan je gebruik maakt zal dus een effectenrekening ter beschikking moeten stellen en rekent hiervoor een bewaarloon aan. Deze kan ook verschillen afhankelijk van de instelling die je wenst te gebruiken.

TIP: Bekijk of voorhand welke kosten een instelling of beursvennootschap aanrekent voor de effectenrekening die ze aan jou ter beschikking stelt.

Online beleggen met een CFD-service?

Een CFD-service zal ook kosten aanrekenen. Het loont echter wel de moeite om dit ook op te nemen in je overzicht als je alle kosten gaat vergelijken van services en effectenrekeningen. Lees hier meer over CFD handelen.

aandelen grafiek kopen verkopen tijd vs prijs
© shutterstock – Grafiek prijs versus tijd
Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect