Beleggingsfondsen… Wat zijn ze?

Zelf kunnen beleggen kan een zegen zijn, maar niet iedereen voelt zich geroepen om te leren hoe je kunt beleggen: Een gebrek aan tijd, kennis of interesse kunnen argumenten zijn om niet actief te beleggen.
Wie zijn spaargeld toch iets meer rendement wil geven, kan misschien gebruik maken van een beleggingsfonds. Ze komen echter wel met hun voordelen, maar ook met hun nadelen.

spaargeld

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een verzameling van geld die afkomstig is van verschillende beleggers. Je kan het gerust een soort spaarpot noemen. Dit geld kan komen van institutionele bedrijven, maar ook van particulieren die maar een klein bedrag willen beleggen. Al het geld wat een beleggingsfonds verzamelt noemt men het fondsvermogen.

Een beleggingsfonds wordt beheerd door experten die op hun beurt al het ingezamelde geld (= het fondsvermogen) herinvesteren in aandelen, obligaties, vastgoed en andere beleggingsproducten. Alles gebeurd binnen de grenzen van de beleggingspolitiek die het fonds hanteert.
In de meeste gevallen gaat het om een zeer uitbreide effectenportefeuille. Op die manier wordt het risico kleiner omdat je vermogen wordt verdeeld. Zo kan een beleggingsfonds aandelen kopen van bedrijven uit verschillende landen, verschillende sectoren en dit combineren met andere beleggingsproducten zoals obligaties om aldus het risico spreiden.

Voor uw inbreng in het beleggingsfonds krijg je een effect (het zogenaamde deelbewijs). Dit is meestal gewoon een bewijs van inschrijving op de effectenrekening. Je deelt dan mee in de winsten of verliezen van het beleggingsfonds.
Beleggingsfondsen die zich richten op particulieren kan je bij zo goed als elke bank terugvinden. Op die manier kan je als particulier ook voor kleinere bedragen kennis maken met beleggingsfondsen.

Open fondsen vs gesloten fondsen

We kunnen een onderscheid maken tussen gesloten fondsen en open fondsen. Bij “gesloten fondsen” ligt het kapitaal vast en wordt de waarde van de deelbewijzen bepaald door het klassieke model van ‘Vraag en Aanbod’. Wil je dus aandelen kopen van dit fonds dan zal dit via de beurs moeten gebeuren. Dit soort fondsen wordt ook wel BEVAKS genoemd (in het Frans: SICAFS).

Bij ons zijn het meestal “Open fondsen” wat betekend dat het kapitaal van het beleggingsfonds kan stijgen en er bij elke intekening nieuwe deelbewijzen worden uitgegeven. Het kapitaal van het fonds is dus veranderlijk. Dit soort fondsen wordt ook wel BEVEKS genoemd (in het Frans: SICAVS).

Lees meer over BEVAKS en BEVEKS in ons artikel “Soorten beleggingsfondsen“.

Periodiek gespreid beleggen?

  • Beleggen in een gespreide portefeuille van fondsen
  • Geen instap-, uitstap- of transactiekosten
  • Starten kan vanaf € 2.500
  • Maandelijks bijstorten mogelijk vanaf € 100
  • U volgt en beheert zelf uw portefeuille online
Bij MeDirect is het mogelijk om maandelijks geld te beleggen in bestaande modelportefeuilles die je zelf kan beheren. Voor beginnende of luie beleggers kan dit heel wat voordelen bieden. De modelportefeuilles worden zowel door MeDirect als door derden samengesteld. Twee modelportefeuilles zijn dan ook geïnspireerd op de fondsen van de website mijnkapitaal.be waar het voornamelijk de bedoeling is om tot een selectie te komen van fondsen die niet aan overdreven risico’s zijn onderworpen en waar er zo weinig als mogelijk volatiliteit aan te pas komt.

Klik hier om de website van MeDirect te bezoeken

Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect