Rendement en risico gaan veelal hand in hand samen bij het beleggen. Als je meer rendement wilt behalen uit een beleggingsfonds, dan zal je ook bereid moeten zijn om meer risico te nemen. Het rendement uit het verleden kan je gebruiken om een idee te krijgen van de beleggingsfondsen waarin je geïnteresseerd bent, maar het is geen garantie voor het rendement in de toekomst.
Hoog rendement behalen met een beleggingsfonds
Het rendement van beleggingsfondsen zal op enkele procenten liggen. Dit is natuurlijk niet mis, maar af en toe zijn er ook fondsen terug te vinden die een rendement behalen van 30%. Dat kan bijvoorbeeld een fonds zijn die handelt in valuta’s (meer info kan je in de rubriek Forex terugvinden).
Deze geldmarktenfondsen hebben het voordeel dat ze ook kunnen speculeren op een daling van de koers.
In tijden van crisis kunnen beleggingsfondsen ook verliezen behalen. Op langere termijn (bijvoorbeeld 30 jaar) zal je daar wellicht een positief resultaat uit halen, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Stel dat je dit geld onverwachts nodig hebt en uit het beleggingsfonds moet stappen met verlies? Dat is geen leuk vooruitzicht.
Een markneutraal fonds is qua veiligheid misschien de beste keuze. Je mag echter ook niet vergeten dat het risico gespreid is en dat er allerlei maatregelen worden getroffen door de beheerder om te voorkomen dat je investering uitdraait op een groot verlies. Bijvoorbeeld het instellen van een stop loss op 0.3% om grote verliezen te vermijden.
Rendement zonder risico
Kies je voor een beleggingsfonds met kapitaalgarantie, dan kan je in principe op beide oren slapen. Met zo’n beleggingsfonds hoef je geen afweging meer te maken tussen rendement en risico omdat je op de eindvervaldag op zijn minst je belegd kapitaal terugkrijgt. Wat je in het slechtste geval verliest zijn dan de kosten die worden aangerekend.
Fiscaalvriendelijke formules
De fiscus snoept graag een deel weg van onze winsten. Het kiezen van het beleggingsfonds dat het beste bij u past kan misschien een zijn die fiscaal voordelig zijn.
Kapitaalbeschermende fondsen zijn veelal interessant voor een beginnende particuliere belegger, maar bij open fondsen met kapitalisatie zal je geen roerende voorheffing op de meerwaarden betalen. De interesten en dividenden worden immers opnieuw belegd door het beleggingsfonds. Bij een kapitalisatiefonds zal je bij de verkoop wel 1,32% beurstaks dienen te betalen.
De waarde van een fonds
De fondsen zullen geen prijs of koers kennen, maar men zal altijd spreken van een netto inventariswaarde (afgekort: NIW) per aandeel. Dat is concreet de waarde van alle producten waarin het fonds heeft belegt per aandeel.
Elke schommeling in het fonds (bijvoorbeeld een aandeel dat stijgt in waarde) zal impact hebben op deze netto inventariswaarde. Het fonds zal periodiek de waarde publiceren zodat het voor jou makkelijk op te volgen is.
Het juiste fonds voor uw situatie
Een goed beleggingsfonds kiezen zal geen makkelijke klus zijn, niemand kan uw situatie en wensen inschatten en zomaar enkele fondsen meedelen om in te investeren. Er zal een klein beetje onderzoek bij komen kijken zodat je zelf kan bepalen of een beleggingsfonds bij uw persoonlijke keuze past. Lees verder in dit artikel om te weten te komen welke vragen je moet stellen om te weten te komen welk beleggingsfonds het best is voor u.