Voordelen en nadelen van beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds kan interessant zijn en diverse voordelen bieden, maar weegt het ook op ten opzichte van de nadelen? Een beleggingsfonds zal immers voor bepaalde profielen niet heel erg interessant zijn. Anderen vinden beleggingsfondsen een veilige manier om hun spaargeld beter te doen renderen, zonder dat ze daarvoor veel kennis hoeven te hebben.

Is een beleggingsfonds een ideale beleggingsvorm voor u? Ga het zelf na aan de hand van onderstaand overzicht met voordelen en nadelen van beleggingsfondsen.

Voordelen beleggingsfondsen.

Het grootste voordeel is zonder twijfel de spreiding van de risico’s. Als je al je geld belegt in één specifiek beleggingsproduct, dan verhoogt het risico aanzienlijk.

voordelenAls kleine belegger kan je al toetreden vanaf 25 euro in bepaalde fondsen. Zoals je ziet kunnen ook kleine beleggers terecht bij beleggingsfondsen. Dat is eigenlijk logisch omdat beleggingsfondsen veel geld ophalen van particuliere beleggers die samen één grote spaarpot vormen waarmee het beleggingsfonds aan de slag kan gaan. Zelf interesse om voor een klein bedrag te investeren? Raadpleeg hiervoor jouw bank.

Als je weinig kennis op het gebied van beleggen hebt, dan doe je in feite beroep op iemand die wel meer kennis heeft over het beleggen of gebruik maken van formules waarbij je kan beleggen in bestaande modelportefeuilles (Dat kan bijvoorbeeld bij Medirect). Een beleggingsfonds wordt immers beheerd door een expert of groep mensen met ervaring en expertises. Op die manier hoef jij je niet zoveel zorgen te maken of tijd te spenderen bij het opvolgen van al je verschillende beleggingen. Je spaart dus ook heel wat administratief werk uit.

Een beleggingsfonds zal natuurlijk niet zonder kosten zijn, maar als je individueel belegd, dan zullen deze kosten in sommige gevallen zelfs hoger kunnen uitkomen. Omdat een fonds geld verzamelt van verschillende spaarders kan ze met hogere bedragen werken en aldus zelf lagere kosten afdwingen.

Nadelen beleggingsfondsen

Bepaalde eigenschappen kunnen voor de ene een voordeel zijn, maar voor de andere toch een nadeel vormen. We sommen ze eens vlug op zodat je ook op potentiële nadelen zicht kan krijgen.

nadelenMinder vrijheid: je bent afhankelijk van de expertise van de fondsbeheerder. Dit kan voor beleggers misschien niet zo interessant zijn omdat je zelf niets in handen hebt. Het komt er dus op neer dat je de keuze van iemand anders moet volgen. Wie dus liever zelf alle touwtjes in handen houdt kan misschien beter uitkijken naar een ander beleggingsproduct of beleggen via een CFD-handelsplatform.

Het rendement groeit trager dan andere beleggingsproducten. Sommigen vinden dit frustrerend. Beleggingsfondsen bieden immers geen absolute zekerheid, maar de risico’s worden beter verspreid.
Beleggingsfondsen richten zich meer op lange termijn, wie houdt van korte en speculatieve beleggingen zal met een beleggingsfonds niet zijn nodige adrenalinestoot krijgen, maar als je graag het risico opzoekt, dan kan je gebruik maken van handelsplatformen die CFD-handelen toestaan.

De kosten bij beleggingsfondsen kunnen soms wel oplopen. De beheerders moeten ook uitbetaald worden en dit zal pas kunnen gebeuren als ze een kost (management fee) aanrekent. Let hier dus goed op als je via een beleggingsfonds wilt investeren en vergelijk op voorhand eerst verschillende fondsen.

Is het iets voor jou?

De uiteindelijke beslissing ligt bij jou, laat je niet zomaar overhalen om één beleggingsproduct te kiezen omdat een bepaalde groep mensen daar successen in behalen.
Onthoudt dat het altijd kan mislopen, maar dat een beleggingsfonds bij vele beleggers toch een permanente plaats innemen in hun portefeuille omdat het wordt bestempeld als een efficiëntere, veiligere en vooral rustgevendere mogelijkheid om hun geld te doen renderen.

Wil je liever eerst zelf testen hoe goed je kan zijn in beleggen? Dan kan je een gratis DEMO account openen op het handelsplatform van je keuze en met fictief geld beleggen.

Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect