CFD beleggen: enkele basisbegrippen

Maak je gebruik van een broker om te traden, dan zal je geconfronteerd worden met enkele begrippen die je eerst onder de knie moet krijgen.

CFD beleggingen: basisbegrippen

Long gaan: Als je een long positie ingeeft, dan speculeer je op een koersstijging. Het staat synoniem met het ‘kopen’ van een effect. Als de koers stijgt, dan haal je hier winst uit. Zakt de koers, dan zal je verlies hebben.

Short gaan: Dit is het omgekeerde van een long positie aannemen. Je speculeert op een daling van de koers. Het staat synoniem met ‘verkopen’. Als de koers daalt, dan haal je hierop winst, maar stijgt de koers, dan zal je verlies maken.

Take Profit: Bij een take profit stel je in op welk moment je de order sluit bij winst. Je positie zal dan automatisch gesloten worden en de winst wordt bij het resterende bedrag van je account bijgeschreven. Zo kan je vermijden dat de koers alsnog daalt en je winst kleiner wordt daardoor.

Stop loss: Bij een stop loss stel je in op welk moment je de order sluit bij een verlies. Je positie zal automatisch gesloten worden en op die manier wordt vermeden dat je verlies té groot wordt. Het dient dus om verliezen te beperken als je een vergissing hebt gemaakt.

Bijkomende order: Trailing-stop. Dit betekend dat je een stop-loss order kan plaatsen die via de Trailing stop automatisch wordt bijgesteld wanneer de wijzigingen gunstig zijn voor u. Als je long gaat dan zal de trailing-stop automatisch volgen tot de koers zakt. Zakt de koers onder het aantal basispunten dat je hebt ingegeven dan zal de positie automatisch gesloten worden.

Bijkomende order: Aankoopprijs. Je kan ook instellen dat een positie wordt geopend vanaf een bepaalde prijs. Dit kan in sommige gevallen nuttig zijn, bijvoorbeeld als je denkt dat de prijs flink zal dalen om vervolgens terug naar omhoog te gaan. Door daarnaast nog een Take Profit en een Stop Loss in te stellen beleg je bijna compleet automatisch.Ook interessant om weten

Op elk moment kan je raadplegen welke posities nog open staan. Je zal dan ook steeds zien hoeveel winst of verlies elke order heeft. Elke positie kan je ook handmatig sluiten of aanpassingen doorvoeren zoals hij bijstellen van de Stop Loss order.

Voorbeeld 01: In de afbeelding kan je duidelijk zien dat we voor 50 euro een positie (long) van 10.000 euro willen innemen. Je ziet ook dat je kan instellen op welke koers de positie moet afgesloten worden bij winst of verlies.

Plus500 CFD voorbeeld order
CFD voorbeeld 01

Tenslotte zie je ook steeds je saldo staan. Deze bestaat uit verschillende onderdelen:

CFD overzicht vermogen
CFD voorbeeld 02
  • Het beschikbare saldo: het geld dat je nog kan beleggen;
  • Equity: De totale waarde van je rekening inclusief winsten en verliezen van openstaande orders;
  • Onderhoudsmarge: Dit is de marge die je moet aanhouden om eventuele tijdelijke verliezen op te vangen. Indien je geen marge meer hebt dan wordt een positie automatisch afgesloten (de zogenaamde ‘margin call’). Je kan dus nooit meer geld verliezen dan dat je gestort hebt op je rekening.
  • Winst/Verlies: Dit is de winst of verlies die je momenteel hebt op alle openstaande orders.

Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect