CFD’s zijn interessant omdat ze werken met een hefboom. Tegelijkertijd zorgt deze hefboom er ook voor dat het risico op verlies groter wordt. Wie hoge rendementen wilt, moet zich meestal ook tevreden stellen dat hieraan grotere risico’s aan verbonden zijn. Dat is zeker bij CFD-handelen het geval!
Hefbomen zijn interessant omdat ook kleine koerswijzigingen winst kunnen opleveren en omdat er niet veel startkapitaal nodig is: Je inbreng wordt immers vermenigvuldigd. We leggen even uit hoe leverage theoretisch in elkaar zit.
CFD leverage
Een hefboom wordt altijd weergegeven als verhoudingsgetal, bijvoorbeeld 1:10. Dit betekent dat een oorspronkelijke inleg van 100 euro een positie vertegenwoordigt van 1.000 euro. Je belegt met andere woorden een bedrag dat 10 keer je financiële last vertegenwoordigt.
Als je 100 euro zou besteden om aandelen te kopen en de koers stijgt uiteindelijk met 1 euro, dan bedraagt je winst niet 1 euro maar 10 euro. Daalt de koers, dan betekend dit ook dat je 10 euro verlies maakt.
TIP: zoek in eerste instantie naar posities met een lage hefboom. Op die manier minimaliseer je het risico op verlies.
Hefboom bij CFD: schematisch voorbeeld
Risico’s bij traden met leverage
Zoals je zelf merkt, zal het risico groter zijn als je belegt met een CFD met hefboom. CFD’s hebben wel sterke mogelijkheden op vlak van risicobeheer. Je kan op voorhand instellen wanneer je positie gesloten worden.
Daar zijn verschillende mogelijkheden toe: De gegarandeerde stop, de gewone stop, de trailing stop en de limiet. Deze begrippen worden uitgelegd bij de basisbegrippen.
Hoe weet je of CFD-beleggen iets voor jou is?
CFD’s zijn niet voor beleggers die risico’s schuwen en een defensief profiel hebben. Als jij een defensieve belegger bent, dan is de kans groot dat CFD-handel niet voor jou is weggelegd. Er komt immers veel risico bij kijken.
Is het je doel om maximale rendementen te behalen ondanks het risico? Met een CFD kan je op korte termijn een flinke som verdienen als je het risico niet schuwt. Wie actief en op korte termijn wilt beleggen zal zich goed kunnen verzoenen met CFD-handel.
CFD traden zal tijd én energie kosten. Je dient voor jezelf opzoekingen te verrichten en te kunnen inschatten waarom een koers zal stijgen of dalen. Kan je tijd vrijmaken om de nodige research te doen en je beleggingen optimaal op te volgen? Zo niet, dan kan je misschien eens een kijkje nemen naar beleggingsfondsen en een beheerder het meeste werk voor jou laten doen.
Je zal leergeld moeten betalen. Daarmee bedoelen we dat de kans groot is dat je eerste trades niet goed zullen uitvallen. Ben je bereid om te leren hoe CFD-handelen werkt en ben je bereid te accepteren dat het ook geld kan kosten tijdens je leerproces? Hou hier rekening mee!
Zonder de nodige research en kennis is een CFD niets meer dan gokken en kan je beter een lottoformulier invullen.
Kan je je emoties scheiden? Niemand gelooft het in eerste instantie, maar beleggen komt gepaard met emoties die je moet kunnen loslaten. De ene dag verlies je 5% van je kapitaal, de andere dag win je 5%. Vertrouw nooit op je instinct omdat die gekoppeld zijn aan emoties. Focus je beleggingsstrategie op feiten en systemen die je begrijpt en voor jezelf ontwikkeld.
Wees eerlijk voor jezelf en beslis via bovenstaande ‘regeltjes’ of je bent weggelegd voor het CFD-traden.
Stappenplan starten met CFD beleggen
- Open een gratis DEMO account bij een van deze brokers
- Vertrouw jezelf met het uitzicht en de werking van het programma.
- Ga tegelijkertijd op zoek naar een financieel product (Forex, grondstoffen, …) waar je aanleg voor hebt en probeer enkele trades uit met de gratis demo.
- Probeer minstens 5 succesvolle trades uit te voeren met de demo alvorens je overschakelt naar het account waar je met geld trade.
- Activeer je account, bij sommige brokers ontvang je zelfs een welkomstbonus.
- Verricht een kleine storting: Stort alleen geld over als je bereid bent om het ook te verliezen!
- Ga van start met het beleggen in CFD’s.