CFD’s: voordelen en nadelen

CFD beleggingen kunnen heel wat kansen bieden, maar er zijn flink wat risico’s aan verbonden. Om na te gaan of beleggen in CFD’s iets voor jou is, dien je goed te verstaan welke voor- en nadelen CFD’s met zich meebrengen. Op die manier kan je ook de risico’s beter inschatten.

Voordelen CFD handel

voordelenCFD beleggingen hebben het voordeel ten opzichte van andere hefboomproducten dat ze gebruik maken van een gegarandeerde stop. Keert de koers zich in tegengestelde richting, dan beperk je je verlies met een stop-loss. Je voorkomt hiermee dus ergere verliezen.

Omwille van dit hefboomeffect kan je grotere posities innemen met een beperkt bedrag en zijn je potentiële winsten dan ook veel groter. Om dit te illustreren geven we beknopt volgend voorbeeld:

Stel dat je verwacht dat een aandeel zal stijgen van 20 euro naar 22 euro. Je koopt via een CFD een onderliggende waarde aan van 200 aandelen met een hefboomwerking van 1:10. Dit betekend dus:

  • Je speculeert met 400 euro
  • Je vertegenwoordigd een waarde van 4.000 euro
  • Als de koers stijgt van 20 euro naar 22 euro dan haal je hierop 200 x 2 euro = 400 euro winst.

Indien je niet zou werken via een CFD en het aandeel rechtstreeks zou kopen via een maatschappij, dan zou je hiervoor geen 400 euro maar 4.000 euro moeten betalen. De winst blijft echter wel hetzelfde: 400 euro.

Onderstaande afbeelding geeft ook goed weer hoe je met een minimale inleg toch grote resultaten kan boeken. Het maakt ook duidelijk hoe deze hefboom precies werkt.

CFD handel vs traditioneel beleggen
CFD handel vs traditioneel beleggen

Met een CFD kan 24 uur per dag orders ingeven, zelfs als de beurzen gesloten zijn. Je kan dus al op voorhand posities openen en speculeren bij de opening van de beurs. Dit kan handig zijn als er specifiek nieuws wordt gelanceerd tijdens een moment waarop de beurs gesloten is, bijvoorbeeld tijdens het weekend.

De transactiekosten liggen veelal lager dan bij het traditionele beleggen. Het is voornamelijk gericht op korte termijn beleggingen (+/- max. 30 dagen) en ideaal voor kleinere transacties. Omdat de transactiekosten samenhangen met de order, is dit een vrij voordelige manier van beleggen.

Beleggen via CFD’s zijn flexibel en uitgebreid qua keuzemogelijkheden. Je kan beleggen in Forex, grondstoffen, indexen, aandelen, … Daarbij komt ook dat je nooit meer kan verliezen dan het bedrag dat je in je account hebt gestort.

Je hebt de mogelijkheden om te speculeren op een koersstijging (LONG gaan) maar ook op een koersdaling (SHORT gaan). Koop je bijvoorbeeld aandelen op de traditionele wijze, dan speculeer je alleen op een koersstijging van dit aandeel.



Nadelen CFD handel

nadelenCFD beleggingen houden veel risico in. Er zijn wel veel mogelijkheden om de risico’s te beperken, maar het kan snel gaan als er met een hefboom gewerkt wordt. Gebruik dus nooit je hele rekening voor 1 belegging maar spreid over meerdere producten.

Posities openhouden voor langere termijn is meestal niet aangewezen. Er wordt dagelijks een kleine kost aangerekend (de zogenaamde financieringsintrest of financieringskost) maar als je positie te lang open laat staan, dan kunnen deze toch oplopen. Je dient er dus rekening mee te houden dat beleggen in CFD’s op korte termijn is. Afhankelijk van het product en de bijhorende kost is dit maximaal 30 dagen tot maximaal 1 jaar.

Laat hebzucht achterwege. Beleg steeds aandacht en laat je niet zomaar verleiden tot een trade. Veel mensen trappen echter in deze val van beleggen door teveel van hun oorspronkelijke investering te beleggen.

CFD handelen vergt tijd en energie. Je moet in staat zijn om de nodige research zelf te doen en je beleggingen op te volgen. Heb je hier de tijd niet voor? Dan zijn beleggingsfondsen misschien wel iets voor jou.


Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect