Goud is altijd al een populaire belegging geweest en zal dat wellicht ook blijven. Vooral in tijden van crisis durft men wel eens over te schakelen naar de goudmarkt, en daar liggen dan ook opportuniteiten. Goud heeft de reputatie om net het tegenovergestelde te reageren als de aandelenmarkt, maar intussen is gebleken dat dit niet altijd het geval is.
Beleggen in goud: mogelijkheden
Welke manieren bestaan er allemaal om in goud te beleggen? De kans is groot dat je direct denkt aan fysiek goud dat je dan in de kluis van je bank laat liggen. Dat is één mogelijkheid, maar in realiteit zijn er veel meer manieren om te beleggen in goud.
Fysiek goud
Fysiek goud werd vooral vroeger vaak gekocht als belegging, maar daarbij loop je ook wel enig risico aangezien je moet zorgen voor enige beveiliging. De kluis in de bank was dan ook een goede optie. Tegenwoordig beiden goudhandelaren ook de mogelijkheid om het goud in hun kluizen te stallen. Niettegenstaande is het steeds slim om 10% a 20% van uw vermogen in goud aan te houden.
Goudstaven kopen is anders wel een dure investering voor een kleine particulier. Een optie op goudstaven is het kopen van gouden munten. Gouden munten kunnen ook fungeren als indicator op een nabije koerswijziging van de goudprijs, al zal dit ook niet altijd het geval zijn.De waarde van gouden munten zal mee bepaald woorden door het feit dat ze aanschouwd worden als een item voor verzamelaars. Zeldzame munten kunnen dus verhandeld worden aan een hogere prijs omdat ze voor verzamelaars net iets meer waarde hebben.
Goudmunten bestaan in vele soorten. Enkele populaire goudmunten zijn: De Canadese Maple Leaf, de Oostenrijkse Philharmonic, de Australische Gold Nugget en de Zuid-Afrikaanse Krugerrand.
Numismatieke munten zijn de meer oudere en zeldzame munten. Deze worden vandaag niet meer geslagen waardoor ze een extra waarde krijgen omwille van de historische waarde en het aantrekken van verzamelaars.
Het risico voor beginnende beleggers? Dat is dat goudstaven en gouden munten vaak over hun gewicht verkocht worden. Het is dus belangrijk om er op te letten dat je de correcte prijs betaald.
Het voordeel van fysiek goud is de zekerheid. Goud op papier biedt immers geen enkele zekerheid omdat er veel berichtgeving is over het feit dat banken meer goud op papier verkopen dan ze in werkelijkheid in hun kluis liggen hebben.
Via een online handelsplatform (CFD’s).
Beleggen in goud via een online broker zal het meeste aanspreken voor de beginnende belegger. Je hoeft geen groot startkapitaal te hebben waardoor deze vorm van beleggen zeer populair is bij mensen die beginnen met beleggen of wie een klein startkapitaal heeft.
Er bestaan verschillende brokers waarmee je kan leren om te beleggen in goud via CFD’s. Dat gaat altijd gepaard met een gratis demo account waarop je risicoloos kan oefenen en het handelsplatform in kwestie kan leren kennen. Handelen in goud gebeurd dan via CFD’s (Contract For Difference). Als kleine belegger is dit ideaal, omdat je met 2.500 euro een positie kunt kopen van ongeveer 30.000 euro. Uw winst of verlies wordt dan berekend op 30.000 euro.
Er zijn mogelijks wel kosten verbonden zoals een kleine rente van 0.02% op openstaande orders, maar deze kost drukt niet echt door als je van plan bent om aan daytrading te doen. CFD-handelen is sowieso het best geschikt voor zeer korte posities.
Goud op de future markt (goud op papier)
Beleggers die goud hebben gekocht, hebben dat waarschijnlijk gedaan op de future markt, de handel in goud op papier. Strikt genomen zou het goud ergens fysiek in een kluis moeten liggen. Op die manier blijft het goud altijd ter plaatse. Ook als je het verkoopt dan blijft het liggen: het veranderd enkel van eigenaar.Veel berichtgevingen spreken echter over het feit dat er meer goud op papier wordt verkocht, dan dat er fysiek aanwezig is.
Goud trackers / ETF’s
Goud trackers zijn financiële producten die de prijs van goud volgen. Het combineert de eigenschappen van een aandeel met een open-end beleggingsfonds. Trackers zijn op de beurs als aandeel verhandelbaar. ETFS Gold en de ETFS Physical Gold zijn enkele voorbeelden van trackers op goud.
Het principe van vraag en aanbod naar een specifieke tracker zal de prijs niet beïnvloeden, de prijs is immers afgeleid van de prijs van fysiek goud. Is de vraag groot, dan kan de broker nieuwe eenheden aanmaken (wat niet zou kunnen met een closed-end beleggingsfonds). Simpel verwoord: als het fonds geld ontvangt van een belegger, dan kan ze hiermee goud aankopen.
Trackers zijn heel populair geworden omdat het weinig kost om deze aan te kopen of te verkopen en voor velen een ideale aanvulling is voor de spreiding van hun effectenportefeuille. Je hoeft je niet bezig te houden met fysiek goud, en het is ook goed beschikbaar voor de kleine belegger.
ETF’s (Exchange Traded Funds) zijn net iets uitgebreider en kunnen veel meer effecten vertegenwoordigen. Het doet hetzelfde als een Tracker, maar een tracker zal één specifieke index volgen, zoals bijvoorbeeld goud. Een ETF kan dus zonder problemen bestaan uit aandelen, grondstoffen, edelmetalen, obligaties enzovoorts.
Beleggen in goudmijnen
Goudmijnen houden veelal een groter risico in. Het zijn bedrijven die winst of verlies kunnen maken. Hoe hoger het risico, hoe meer winstmarge is hier zeker van toepassing, maar vergeet niet dat je ook veel geld kunt verliezen als het misloopt: Een mijn bedrijf kan immers ook failliet gaan.
Beleggen in goud: opbrengsten
Goud zal geen dividend, en geen rente opleveren. De opbrengst is dus volledig de meerwaarde die je realiseert bij de verkoop van het goud.
Let op: aandelen van goudmijnen kunnen soms wel dividenden opleveren. Het zijn immers aandelen die je koopt van een bedrijf en net zoals andere bedrijven kunnen zij ook beslissen om een deel van hun winst uit te keren aan de aandeelhouders.
De goudprijs wordt altijd uitgedrukt in dollars. Je moet hiermee rekening houden omdat schommelingen van de dollarkoers ook invloed kunnen hebben op de goudprijs.
Slotwoord en grafiek
Bovenstaand artikel maakt alvast duidelijk dat er veel mogelijkheden zijn om een belegging te doen in goud. De beschreven mogelijkheden zijn veelal de meest populaire methodes, daarnaast bestaan er nog een aantal afgeleide producten waar we niet dieper op zullen ingaan.
Alles komt met zijn voor- en nadelen. Bij fysiek goud zal je meer lasten hebben en extra kosten voor de bewaring ervan (bijvoorbeeld een kluis huren), goud kopen op papier houdt dan weer risico’s in omdat het mogelijk is dat de fysieke goudvoorraad onvoldoende gedekt is.
Handelen op korte termijn en met kleine bedragen is dan weer gemakkelijk met een CFD-handelsplatform. Tot slot kan je hieronder nog snel een grafiek terugvinden van de actuele goudprijs: