Beleggen in zilver

Beleggen in goud doet je misschien schrikken als je de prijs ziet en denkt dat deze te hoog is voor jou. Gouden munten kopen is misschien een goed alternatief, maar misschien denk je om te beleggen in zilver?

Zilver is net zoals goud een edelmetaal dat beperkt beschikbaar is en onderhevig kan zijn aan prijsschommelingen. Maar wat maakt zilver nu voor velen zo interessant?

Beleggen in zilver

Zilver wordt gebruikt in veel productieprocessen. Ongeveer 85 procent van de zilvervoorraad wordt gekocht voor industriële doeleinden. Het is in veel verbruiksproducten terug te vinden, denk bijvoorbeeld maar aan zonnecellen, waterzuiveringsinstallaties, satellieten, batterijen, … Zilver is onmisbaar geworden voor de productie van laptops, tablets, televisies, smartphones.
Velen verwachten dat zilver schaarser zal worden en dat het dichterbij of zelfs bovenuit de prijs van goud kan uitkomen. Dezelfde trend wordt ook verwacht bij andere zeldzame grondstoffen zoals platina en palladium.

Om de waarde van zilver uit te drukken, wordt vaak ook verwezen naar de Goud/Zilver ratio. Dit is de prijsverhouding tussen goud en zilver. Zilver beweegt meestal mee met de beweging in goud en met de ratio tracht men in te schatten of hier exponentieel meer geld kan verdiend worden. Het is echter een beter idee om zilver los te zien van goud. De volatiliteit is veel hoger bij zilver en de markt is ongeveer 19 keer kleiner als de goudmarkt.

Welke redenen haalt men aan om in zilver te beleggen?

  • Zilver is zeldzamer dan goud als investering
  • Zilver wordt veel gebruikt voor de vervaardiging in technologie
  • Geldfondsen hebben tot nu toe zilver genegeerd
  • Zowel goud als zilver bevindt zich buiten het financiële systeem: Faalt het financiële systeem, dan zullen goud en zilver nog steeds een betaalmiddel zijn.
  • Het kan door iedereen gekocht en verkocht worden
  • etc…

Beleggen in zilver: mogelijkheden

De manieren waarop je betrokken kan raken in zilver, is ongeveer gelijk met goud. Je kan namelijk investeren in zilver door: fysiek zilver (baren of munten) aan te kopen, handelsplatformen gebruiken om te speculeren op het koersverloop, investeren in zilvermijnen, enz …

Fysiek zilver kopen

2 zilveren baren op elkaar
Zilveren baren
Fysiek zilver kopen is waarschijnlijk de eenvoudigste manier, maar het komt ook met zijn nadelen. Zo moet je zelf instaan voor de bewaring van het zilver je hebt gekocht en dat kan een veiligheidsrisico inhouden. Zilveren baren zijn in tegenstelling tot goud onderworpen aan BTW-heffing van 21%. Tenzij je zelf BTW-plichtig bent, is dat een nadeel aangezien je deze BTW niet kan terugvorderen.

Zilveren munten kopen zijn een alternatief: hierop moet geen BTW worden betaald omdat ze vallen onder de zogenaamde margeregeling. Het is dan ook logisch dat velen kiezen om zilveren munten te kopen in plaats van zilver baren.

Fysiek zilver kopen als een belegging is een goed idee als het voor lange termijn is. Het heeft weinig nut om in te springen op dagelijkse of wekelijkse koersschommelingen omdat het je veel werk en moeite zal kosten.

Online handelen in zilver: ook met kleine bedragen

Je hoeft niet rijk te zijn om te beleggen in zilver, online beleggen in zilver kan al vanaf een bedrag van 100 euro met een online broker waar je kan beleggen via CFD’s (Contract For Differences). Je koopt geen fysiek zilver, maar zal speculeren op het prijsverloop.

CFD’s werken met een hefboom waardoor je met kleinere bedragen ook sneller winst kan maken. Het tegendeel is echter ook waar: verliezen lopen sneller op. Uw rendement verhogen kan wel met een hefboom. Zo zal een hefboom van 1:12 een normaal rendement van 3% kunnen verhogen naar een rendement van 36%.

Met een CFD kan je ‘short’ of ‘long’ gaan:

  • Long’ gaan betekend dat je zilver koopt en denkt dat de prijs binnenkort zal stijgen.
  • Short’ gaan of ‘shorten’ kan je een beetje vergelijken met ‘verkopen’ en gebruik je wanneer je denkt dat de prijs zal dalen. Je kan dus inderdaad ook geld verdienen als de koers van zilver zakt!
➲ Meer informatie nodig over CFD handelen? Hier kan je meer info terugvinden

Beleggen in zilvermijnen

Investeren in zilvermijnen betekend concreet dat je aandelen koopt in bedrijven die zich bezig houden met de ontginning van zilver, de exploitatie van bestaande zilvermijnen of die nieuwe mijnen willen gaan openen. Zilvermijnen houden een groter risico in dan fysiek zilver, de bedrijven in kwestie kunnen immers ook failliet gaan. Om te beleggen in zilvermijnen heb je toch enigszins wat kennis nodig.

Daar tegenover kunnen de verdiensten ook de moeite waard zijn. Wanneer de zilverprijs stijgt, dan is de kans groot dat het mijnbouwaandeel harder stijgt. Dit is echter niet altijd het geval. Ook de kwaliteit van bedrijfsvoering speelt een rol in de waarde van het aandeel van het bedrijf.

Hoe beleggen in zilvermijnen? Dat kan via een broker. De goedkoopste broker met het meest uitgebreide aanbod is Lynx.

Andere methodes om te beleggen in zilver

Beleggen in een ETF

Wie belegt in een ETF kan ook te maken hebben met zilver of goud. De koers van het ETF zal de prijs dan ook volgen van goud. Van zodra deze ETF geld ter beschikking heeft (van jou als investeerder) zal ze daarmee fysiek zilver aankopen.
ETF’s kunnen verhandeld worden, waarmee het zilver dat ze hiermee kopen gewoon bij de beheerders blijven, maar dat het eigendomsaandeel veranderd als je je rechten binnen de ETF afstaat aan iemand anders.

Beleggen in een certificaat (tracker)

Trackers zijn vergelijkbaar met ETF’s maar richten zich voornamelijk op een specifieke grondstof zoals bijvoorbeeld van zilver. Het zal de koers volgen van de onderliggende waarde (of van het zilver).

Turbo’s, speeders en sprinters

Met een Turbo kan je ook met een hefboom een positie innemen. Speeders en Sprinters zijn dezelfde instrumenten maar worden gebruikt door andere instellingen dan ABN Amro en Royal bank of Scotland. Over Turbo’s kan je elders op de site meer info terugvinden.

Warrants (Opties)

Warrants of Opties werken ook met een hefboom. Er wordt vaak gesproken van call of put opties. Dit houdt in dat je een bepaalde hoeveelheid koopt of verkoopt tegen een prijs die van te voren is vastgesteld (dit is de uitoefenprijs).

Zilver prijs: grafiek

Zilver wordt veelal beschouwd als het kleine broertje van goud. Er kan meer zilver aangekocht worden dan goud voor dezelfde prijs waardoor vele kleine beleggers zich hier kunnen in vinden. Het is ook een grondstof dat schaarser wordt en daardoor van een extra aantrekkingskracht kan genieten.

Interesse om meer te weten over de evolutie van de zilverprijs doorheen de jaren? Dan kan onderstaande grafiek je daar wellicht mee helpen:

Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect