Termijnrekening: Rendement en kosten

Het rendement van een termijnrekening zal in de meeste gevallen hoger liggen dan het klassieke spaarboekje. Ze brengt vanaf de eerste dag rente op, maar je zal ook vanaf de eerste euro intrest belast worden.

De uiteindelijke rentevoet die je krijgt op je termijnrekening wordt op voorhand bepaald en is afhankelijk van de gekozen munteenheid, de looptijd en de grootte van het bedrag.

Rentes kunnen verschillen van bank tot bank omdat ze dit vrij kan kiezen. Er is hieromtrent geen reglementeringen die ze moet volgen zoals dat wel het geval is bij spaarrekeningen. Het enige waar de bank voor moet zorgen is dat ze geen té hoge rentes bieden waardoor ze in de problemen zouden kunnen komen.
Je doet er dus goed aan om verschillende banken te vergelijken als je een termijnrekening wenst te openen.

De rente kan jaarlijks worden uitbetaald, maar ook maandelijks of driemaandelijks. Daarnaast is het ook mogelijk om deze te kapitaliseren zodat de rente opnieuw rente oplevert in het volgende jaar. Je ontvangt in dat laatste geval dan pas de volledige rente op de eindvervaldag.

Kosten bij een termijnrekening

Je zal vanaf de eerste euro belast worden en roerende voorheffing van 25% moeten betalen op de rente opbrengst. De roerende voorheffing zal automatisch worden afgehouden door de bank.

Meestal zal een bank geen kosten aanrekenen. Dat wil zeggen: geen openingskosten, geen afsluitingskosten en geen beheerskosten.

Wil je geld vroeger dan voorzien afnemen? Dan zal je hiervoor een verbrekingsvergoeding moeten op betalen.Termijnrekeningen vergelijken?

De rentevoeten tussen banken onderling kunnen verschillen vertonen omdat er geen regeling is zoals dat bij spaarrekeningen wel het geval is. Vergelijken van termijnrekeningen kan dus lonen. Om u op weg te helpen kan je alvast volgende financiële instellingen eens bekijken:
AanbiederMin. looptijdMax. looptijdMax. rente (*) 
MeDirect Bank12 maanden5 jaar1,10%Aanvragen
(*) Tarieven kunnen steeds wijzigen en geven steeds het maximum weer. Bezoek steeds de site in kwestie om de meest actuele tarieven te kennen en vergelijken


Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect