Volkslening: voordelen en nadelen

Bekijk hier een lijst met overzicht van de voordelen en nadelen die verbonden zijn aan de volkslening. Wie op zoek is naar meer informatie over de volkslening, kan steeds terecht op deze pagina.

Voordelen volkslening

  • Fiscaal sparen: de roerende voorheffing die wordt betaald bedraagt slechts 15% in plaats van 25%. Dat is wellicht de reden waarom de volkslening bij vele beleggers in het vizier is gekomen.
  • Veiligheid en zekerheid: De investering is beschermd door het Belgische depositogarantiesysteem: tot 100.000 euro per persoon is dus gegarandeerd. Heb je twee volksleningen van 80.000 euro? Dan is slechts 100.000 euro gewaarborgd.
  • Het geld dat wordt opgehaald wordt gebruikt om leningen en kredieten uit te geven aan bedrijven of overheidsinstellingen en moet dienen om maatschappelijk zinvolle projecten te financieren. Dit kan bijvoorbeeld de bouw van ziekenhuizen of scholen zijn of de financiering van kleine ondernemingen.
  • Kleine spaarders kunnen intekenen vanaf 200 euro. Het lijkt dus ideaal om het massale spaargeld in de economie te pompen, zelfs voor kleine beleggers, maar er zijn alternatieven die zeker ook het overwegen waard zijn.
  • In principe zouden de bruto rentetarieven gunstiger moeten zijn dan een spaarrekening, gewone kasbon of termijnrekening, maar in realiteit valt dit eigenlijk wel een beetje tegen.

Nadelen volkslening

  • Je geld is niet opvraagbaar. Je kan op voorhand de periode bepalen, maar die moet minstens 5 jaar bedragen. Gedurende die tijd kan je je geld niet opvragen.
  • De banken zelf staan er niet om te springen, dat werd ook duidelijk na de kritische woorden van Febelfin bij de lancering van de volkslening. Wellicht heb je zelf ook gemerkt dat de banken hier niet veel reclame over maken.
  • Rekening houdende met inflatie, is het rendement heel erg pover en blijft het even nuttig om je geld geparkeerd te laten staan op spaarrekeningen. Als je intekent op een volkslening aan een lage rente dan zit je hier gedurende de hele looptijd aan vast. Interesten op een spaarboekje kunnen stijgen en dan kan je daar direct van genieten.
  • Het fiscaal voordeel verdwijnt naarmate de rentes dalen.

Niet heel veel beleggers kijken om naar de volkslening. Een alternatief dat al een tijdje circuleert, is het uitbouwen van platformen rond crowdfunding.

Crowdfunding wordt amper door 2% gebruikt door onze ondernemers, het is een concept dat nog niet volledig is aangeslagen in België. Nochtans kan het mits goed wettelijk kader wel veel startkapitaal aantrekken van kleine investeerders om innovatieve projecten te ondersteunen.


Spaarrekeningen vergelijken

pijl-low

Via onderstaande tabel zal je duidelijk kunnen zien dat er grote verschillen tussen spaarrekeningen kunnen zijn. Vergelijk spaarrekeningen en zorg er voor dat je spaargeld een hoger rendement oplevert!
AanbiederBasis
rente
Getrouwheids
premie
Totaal (*) 
MeDirect Bank0,40%0,00%0,40%Aanvragen
Santander Vision +0,15%0,35%0,50%Aanvragen
Santander Vision0,25%0,10%0,35%Aanvragen
Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect