Volkslening

Wat is de volkslening precies?
De volkslening is nieuw sinds januari 2014 en wordt omschreven als een veilige en sociale investering. Het gaat om een investering op lange termijn, waarbij je geld vast staat voor minstens 5 jaar. Een volkslening kan de vorm aannemen van een termijnrekening of van een kasbon, maar wat maakt een volkslening nu echt zo speciaal?

De volkslening moet dienen om sociaaleconomisch en sociaal verantwoorde projecten te financieren. De banken halen dit geld op en je kan intekenen onder de vorm van een kasbon of termijnrekening.

De lage rentevoeten doen de interesse in een volkslening bij velen dalen. Dat is logisch aangezien de interesten op een spaarrekening snel kunnen stijgen, terwijl je bij het intekenen bij een volkslening direct aan dezelfde vastzit gedurende de looptijd ervan (5 of 10 jaar).

Verschillen tussen volkslening en andere producten

Aan de volkslening is een gunstig fiscaal regime gekoppeld: namelijk de lagere roerende voorheffing van 15% ten opzichte van andere producten zoals kasbons of termijnrekeningen waarvan de opbrengsten belast worden aan 25%.

De rente die je op een volkslening kan krijgen is gebaseerd op de rente die de Europese Centrale Bank aanhoudt, waardoor een volkslening interessant kan worden als de rentes stijgen, mede door de lagere roerende voorheffing die betaald moet worden.

Daarnaast is er natuurlijk ook nog het sociale aspect: het verzamelde geld zal voor specifieke maatschappelijke projecten gebruikt moeten worden. Dit zijn dus projecten die door de overheid worden erkend.

Interessant of niet?

Wie op zoek is naar een overzicht van de voor-en nadelen van de volkslening, kan terecht op volgende pagina: Overzicht voordelen en nadelen van de volkslening.

We moeten kritisch zijn bij de beoordeling van de volkslening en een kat een kat durven noemen. De volkslening is een mager beestje dat amper de inflatie kan dekken. Beleggers worden niet warm van de volkslening en zien nog liever hun geld geparkeerd staan op een spaarrekening.

De volkslening heeft natuurlijk wel nobele doelen door het geld in te zetten voor financieringen van sociaal verantwoorden projecten, maar het zijn de banken die het geld verzamelen en daar wringt zich het schoentje bij velen. Banken moeten de kredieten ook toestaan en het is duidelijk dat ze hier ook hun winstmarge zullen op nemen.

Wie echt maatschappelijk verantwoorde projecten wil financieren, heeft de mogelijkheid om te beleggen in ontwikkelingsfondsen voor microfinancieringen. De drie erkende ontwikkelingsfondsen in België zijn momenteel: Incofin Investment Management (www.incofin.com/nl) – Alterfin (www.alterfin.be) – OIKOcredit (www.OIKOcredit.org).

Deze ontwikkelingsfondsen keren jaarlijks een dividend uit die minstens even hoog liggen als de rentes op de volkslening. Daarnaast wordt er geen roerende voorheffing ingehouden op dividenden onder 190 euro (bruto op jaarbasis) en krijg je er nog een eenmalige belastingvermindering van 5% op.


Spaarrekeningen vergelijken

pijl-low

Via onderstaande tabel zal je duidelijk kunnen zien dat er grote verschillen tussen spaarrekeningen kunnen zijn. Vergelijk spaarrekeningen en zorg er voor dat je spaargeld een hoger rendement oplevert!
AanbiederBasis
rente
Getrouwheids
premie
Totaal (*) 
MeDirect Bank0,40%0,00%0,40%Aanvragen
Santander Vision +0,15%0,35%0,50%Aanvragen
Santander Vision0,25%0,10%0,35%Aanvragen
Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect