Tips bij het beleggen in trackers

Wereldwijd bekeken zijn er meer dan 5.000 trackers beschikbaar waaruit je de keuze hebt. Trackers hebben diverse voordelen, maar toch is het belangrijk om de juiste keuze te maken om onnodig risico te vermijden en maximaal rendement te behalen. Enkele tips om te beleggen in trackers zijn altijd heel erg welkom.

Tips starten met trackers

Weet waarin je belegt

Net zoals bij aandelen, maar ook bij andere beleggingsvormen is het belangrijk om te weten wat de tracker precies inhoudt. Twee ETF’s die dezelfde index lijken te volgen, kunnen onderling toch enorm van elkaar verschillen. Niet elke tracker repliceert immers voor 100% dezelfde activa.

Een tracker kan ook worden overgezet naar een andere index van dezelfde markt. Dat kan resulteren in volledig verschillende resultaten.

Hou rekening met “tracking errors”

Als een tracker afwijkt van de index die ze volgt, dan noemt men dit een tracking error. Deze afwijking kan zowel negatief als positief zijn en bepalen dus mee het rendement van uw belegging. Een negatieve tracking error moet je natuurlijk zoveel als mogelijk vermijden.

Een tracking error kan ontstaan omdat er rekening wordt gehouden met de kosten van de tracker, die zitten mee in de koers verwerkt. Het verschil van een tracking error loopt echter in de meeste gevallen op tot boven de beheerskosten. Je kan hier dus eventueel verborgen kosten uit afleiden. Hoe kleiner de afwijking, hoe beter voor jou als belegger.

Voldoende liquiditeit in de tracker?

Trackers waarin weinig handel wordt gevoerd kunnen ook leiden tot een tracking error. Bij een koersstijging kan de tracker bijvoorbeeld niet goed volgen waardoor een negatief resultaat ten opzichte van de onderliggende index kan worden vastgesteld. Markten die niet liquide zijn, vertonen ook hogere bied-laat spreads, waardoor het duurder wordt om de tracker in kwestie aan te kopen.

beleggen tips koersverloop grafiek
© Shutterstock

Lees de prospectus en doe research

De werkelijke kosten of TER (total expense ratio) worden op veel websites zoals Morningstar vermeld. De TER houdt rekening met een eventuele spread en ook de beheerskosten zodat het totale kostenplaatje van de tracker kan voorgesteld worden.

Nuttig om weten

Trackers hebben een aantal voordelen ten opzichte van beleggingsfondsen: ze worden verhandeld als aandelen en er worden geen instapkosten aangerekend door de tracker. De algemene kostenstructuur ligt veel lager wat van een ETF een goed alternatief maakt op bepaalde beleggingsfondsen.

Een tracker combineert met andere woorden het gemak van de verhandelbaarheid van een aandeel met de risicospreiding en beleggingsmogelijkheden van een beleggingsfonds.

Je kan ook een tracker short in je portefeuille nemen, en dus geld verdienen wanneer de koers zakt. Sommige trackers kennen ook een hefboommechanisme waardoor je winst (of verlies) uitvergroot wordt.

Daytraden in trackers via een CFD platform

Wie risico’s niet schuwt, en graag een hefboomwerking wilt (indien deze niet is ingebouwd in de tracker) kan nog steeds opteren om gebruik te maken van een CFD-service. Via een CFD kan je op elke tracker in het aanbod ook short gaan.

Aangezien de CFD service ook kosten kan aanrekenen bij het openhouden van een positie, is de belegging het best gericht op zeer korte termijn. Als voordeel heb je wel dat je dankzij de hefboom kan starten met kleinere bedragen.

Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect