Waarde, koers, risico en rendement van trackers

Koers en rendement van trackers?

De stand van de onderliggende index zal de koers van een tracker bepalen. Stijgt de index die een tracker volgt, dan zal de waarde van de tracker ook mee stijgen. Het rendement van een tracker zal dus grotendeels afhangen van het koersverloop van de onderliggende index.

De koers van een tracker zal overeenkomen met een fractie van de index die ze volgt. Als de index bijvoorbeeld 3.000 is en de fractie is 1/10, dan zal de koers van de tracker 300 zijn.

rendement trackers of etf's
© Shutterstock
Naast koerswinsten is het ook mogelijk om een dividendrendement te behalen. Dividenden worden vaak opgebouwd en mee in de koers verweven. Daar tegenover staat ook dat doorgerekende beheerskosten reeds aanwezig zijn in de koers van de tracker. Een tracker kan dus zeker afwijken van de onderliggende index, maar hoe meer trading volume er aanwezig is, hoe dichter de koers bij deze van de index zal blijven.

De waarde van een tracker wordt uitgedrukt als NAV (de net asset value) of in het Nederlands: de netto vermogenswaarde. Hierin zitten dus ook de dividenden en de kosten in vervat. Om het totale kostenplaatje van een specifieke tracker te kennen, kan je op zoek gaan naar de TER (= Total Expense Ratio). Dit kan je terugvinden of de site van de aanbieder of op Morningstar.

Trackers zijn concreet passief beheerde beleggingsfondsen die zo goed als mogelijk een bepaalde index volgen.

Risico’s van een tracker

Aan elke belegging zijn risico’s verbonden, dus ook bij trackers. Trackers volgen een bepaalde index, waardoor een ETF dezelfde risico’s heeft als de onderliggende activa die opgenomen zijn in de index.

Wie belegt in een specifieke index (bijvoorbeeld een index die energiebedrijven tracht te volgen) is blootgesteld aan een concentratierisico. Een onvoorziene gebeurtenis binnen de sector kan een grote impact hebben op de index en dus de tracker.

Via trackers kan je met 1 transactie beleggen in een korf van verschillende aandelen. Door deze spreiding loopt je weliswaar minder risico, maar het is en blijft een passieve manier van beleggen. Beleggingsfondsen die actief beheerd worden, kunnen immers ingrijpen bij een crisis en de schade trachten te beperken.

Trackers kunnen ook voorkomen in andere valuta, zoals bijvoorbeeld de dollar. Dit houdt dan ook in dat deze trackers onderhevig zijn aan een wisselkoersrisico.

Traden in trackers met een CFD handelsplatform is ook mogelijk, maar brengt ook veel risico’s met zich mee. Het is vooral geschikt als belegging op zeer korte tijd, bijvoorbeeld om in te spelen op een trend. Timing is hierbij zeer cruciaal. Wie trades verricht via zo’n een handelsplatform kan geld beleggen voor kleinere bedragen en werken met een hefboom tot 1:100. Dit wil zeggen dat je met een investering van 200€ kan handelen in een ETF met het effect van een kapitaal van 20.000€.

Lees meer over trackers in ons volgend artikel: Tips bij het beleggen in trackers


Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect