Overlijdensverzekering

Een overlijdensverzekering is een soort levensverzekering. Met een overlijdensverzekering kan je er voor zorgen dat je nabestaanden niet met lege handen achterblijven.

Stel je een contract op, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan er voorzien worden dat het kapitaal in één grote som wordt uitbetaald, maar het is ook mogelijk om in het contract te bepalen dat de uitbetaling gebeurd aan de begunstigden op regelmatige tijdstippen, bijvoorbeeld maandelijks. We kunnen een onderscheid maken tussen twee soorten overlijdensverzekeringen.

Levenslange overlijdensverzekering
Van zodra de verzekerde komt te overlijden, wordt het kapitaal of de rente uitgekeerd.

Tijdelijke overlijdensverzekering
Het kapitaal of de rente wordt pas uitgekeerd als de verzekerde komt te overlijden voor het contract afloopt. De duurtijd van het contract en het bedrag dat wordt uitgekeerd bepaal je zelf. In sommige gevallen zijn de premies aftrekbaar als langetermijnsparen of pensioensparen. Een schuldsaldoverzekering is een soort van tijdelijke overlijdensverzekering.

Gemengde verzekering

Een levensverzekering combineren met een overlijdensverzekering is perfect mogelijk. Op die manier spaar je tegelijkertijd voor je eigen pensioen én zorg je voor je nabestaanden indien je toch vroegtijdig zou komen te overlijden. Er zijn tal van combinaties mogelijk, zodat je deze perfect kan aanpassen naar je eigen situatie en voorkeuren.

Een overlijdensverzekering heeft niet zozeer het doel om kapitaal op te bouwen voor bijvoorbeeld uw pensioen later, maar om het risico te dekken bij het overlijden. Een schuldsaldoverzekering is hier een zeer bekende keuze. Door een gemengde verzekering af te nemen combineer je echter wel de voordelen van beide verzekeringsformules.

Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect