Het langetermijnsparen is bij velen wellicht al bekend. Zeker wie al een woning heeft gekocht onder het oude fiscale stelsel kent ongetwijfeld het langetermijnsparen en de voor- en nadelen ervan. Langetermijnsparen is een alternatief indien je niet gebruik kan maken van de woonbonus maar toch een belastingvoordeel wil bekomen, of voor wie een relatief veilige belegging wil doen op lange termijn.
Mensen die tot die groep kunnen horen zijn:
- Zij die voor het aankopen van een woning al een grote storting gedaan hebben in een tak 21 levensverzekering.
- Zij die geen woning bezitten of geen hypothecair krediet afsluiten om een woning te kopen en toch fiscaal vriendelijk willen sparen.
- Zij die een tweede woning wensen te kopen en dus geen aanspraak meer hebben op de woonbonus.
- Zij die hun hypothecaire lening reeds hebben afbetaald.
Langetermijnsparen
Het langetermijnsparen gebeurd in een tak 21 verzekering en is dus automatisch een spaarproduct op middellange of lange termijn. Het komt voor in de vorm van een levensverzekeringscontract.
Dankzij het belastingvoordeel kan langetermijnsparen wel een goede manier zijn om wat geld opzij te zetten. Staar je dus niet blind op het gewaarborgd rendement die op het eerste gezicht niet zo aantrekkelijk oogt.
Daarnaast geniet je bij het langetermijnsparen van een even grote flexibiliteit als bij het gewone sparen op een spaarrekening: je bepaalt zelf wanneer en hoeveel je erin stort.
Langetermijnsparen belastingvoordeel
Het belastingvoordeel dat je realiseert is afhankelijk van verschillende factoren. Enerzijds is het afhankelijk van uw inkomen, anderzijds is er een maximumbedrag ingesteld dat jaarlijks wordt geïndexeerd.
Het belastingvoordeel dat je effectief realiseert bedraagt 30% van alle gestorte premies. In je aangifte personenbelasting geef je deze betalingen op aan de hand van een fiscaal attest dat je jaarlijks zal ontvangen van je verzekeraar.
De kleine lettertjes: Er zijn een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan om van de belastingvoordeel te kunnen genieten. Een eerste voorwaarde is dat het contract minimaal 10 jaar moet lopen.
Daarnaast moet een contract afgesloten worden voor je 65 jaar bent geworden.
Wanneer je 65 jaar bent of ouder, dan kan je wel nog genieten van het belastingvoordeel van langetermijnsparen, maar de datum van het ondertekenen van het contract (vóór je 65 jaar) is wel van belang!
Ben je reeds 65 jaar of ouder dan kan je nog steeds opteren voor het pensioensparen als alternatief, maar daar kan je geen fiscaal voordeel meer voor genieten.
Langetermijnsparen: kosten
Geen enkel financieel product is gratis, een tak 21 levensverzekering is dus geen uitzondering hierop. Bij elke storting die je verricht betaal je automatisch instapkosten en een premietaks van 2%. Instapkosten kunnen al snel oplopen tot 3% of meer: je doet er dus goed aan om eerst een vergelijking te doen tussen verschillende verzekeringsmaatschappijen.
Spaartegoed van tak 21 levensverzekering opnemen
Geld opnemen van een tak 21 levensverzekering doe je dus best vanaf de leeftijd van 65 jaar of later. Daarmee is dus duidelijk dat deze vorm van beleggen (ook het ‘fiscale sparen genoemd) het best op lange termijn wordt bekeken.
Wat hou je er van over: eindbelasting
De eindbelasting bedraagt 10% en wordt automatisch afgehouden van uw spaartegoed door uw verzekeraar. Er is echter een uitzondering: Wanneer je het contract hebt afgesloten tussen een leeftijd van 55 jaar en 65 jaar dan zal de inhouding pas gebeuren wanneer het contract 10 jaar oud is.
Wat kan je combineren met het langetermijnsparen?
Fiscaal sparen kan op verschillende manieren, het langetermijnsparen is daar slechts één onderdeel van. Bepaalde combinaties zijn zeker mogelijk.
- Combineren met woonbonus (zolang het maximum niet is bereikt);
- Combineren met het pensioensparen;
- Combineren met het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen of het aanvullend pensioen (voor werknemers en bedrijfsleiders).
Overweeg eventueel ook een belegging in een termijnrekening.