TAK44 verzekeringen

België kent heel wat verzekeringsproducten. Om ze te onderscheiden, worden ze ingedeeld in ‘takken’. Elders op de site kon je al lezen over de populairste vormen zoals de TAK21 en TAK23 verzekeringen, maar eentje die u misschien ontgaan is, zijn de TAK44 verzekeringen. Ze bestaan nochtans al een tijdje.

Wat is een TAK 44 verzekering?

Een TAK44 verzekering is eigenlijk niets meer dan een combinatie van een TAK21 en een TAK23 verzekeringsproduct. Opdat je volledig op de hoogte zou zijn leggen we nog even uit wat ze beiden betekenen:

  • Een TAK21 product biedt een gewaarborgd rendement en een kapitaalgarantie.
  • Een TAK23 product biedt meestal een hoger rendement, maar deze zijn onderhevig aan veranderingen op een beurs. TAK23 producten worden belegd in fondsen en houden dus iets meer risico in.
Wat doet een TAK44 nu? Het combineert de voordelen van een tak 21 met deze van een tak 23. De invulling ervan kan gebeuren aan de hand van uw beleggersprofiel. Hoe defensiever je beleggingsprofiel is, hoe meer van het geïnvesteerde kapitaal zal terechtkomen in een TAK21 product.

Het doel van een TAK 44 product

De bedoeling van een tak44 product is om u als belegger gemoedsrust te geven dat je spaargeld veilig is. Ze is bestemd als belegging op middellange tot lange termijn (min. 8 jaar). Door het grootste deel (bijvoorbeeld 80%) onder te brengen in een TAK21 geniet je van een veilig rendement. Het overtollige gedeelte wordt dan ingebracht onder een TAK23 product met als doel daarop een hoger rendement te behalen. Dat laatste is dan wel onderhevig aan een groter risico.

Voordeel van een TAK44 product

Jij als spaarder hebt wel het voordeel dat je steeds vrij bent om je kapitaal over te zetten naar een ander product: jouw beleggersprofiel kan wijzigen doorheen de jaren, dus de spreiding van je kapitaal kan daar in volgen. Zo kan je de winsten die behaald worden uit TAK23 omzetten naar een TAK21 om deze ook veilig te stellen.

Belastingen en kosten TAK44 verzekeringen

Qua fiscaliteit komt er niets nieuws bij kijken: hou je de tak21 verzekering langer aan dan 8 jaar, dan zijn de opbrengsten vrijgesteld van belastingen. Opbrengsten van een tak23 verzekering zijn altijd vrijgesteld van roerende voorheffing.

Bij het overhevelen van winsten van een TAK23 naar een TAK21 product zullen wellicht kosten verbonden zijn. Vraag hier op voorhand uitdrukkelijk naar bij je verzekeraar.
De reden waarom we dit aanhalen is omdat TAK44 producten verder helemaal niets nieuws te bieden hebben, niet officieel geregeld is en veel weg hebben van goede marketing om verzekeringsproducten te promoten. Daarbij komt ook dat je de kosten zoals verzekeringstaks en instapkosten in een TAK21 product ook niet kan ontlopen.

TIP: alvorens je intekent op een tak44 verzekering, ga na of de kosten niet hoger liggen dan wanneer je zou intekenen in een aparte TAK21 en TAK23 verzekering.

Delen en opslaan:
Beleggen bij MeDirect